Avand in vedere evolutia pestei porcine africane in comuna Oituz, crescatorii de porcine trebuie sa respecte urmatoarele masuri:

-NU CUMPARATI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FARA A FI IDENTIFICATI (CU CROTALlE) SI FARA CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SANATATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CA EXISTA PERICOLUL SA INTRODUCETI IN GOSPODARIE PORCI BOLNAVI, SI ASTFEL SA DIFUZATI PESTA PORCINA AFRICANA!

-SE INTERZICE SACRIFICAREA PORCILOR DIN GOSPODARIE FARA ANUNT, AREA MEDICULUI VETERINAR

-SE INTERZICE INTRAREA / IESIREA PORCILOR DIN EXPLOATATIE PE PERIOADA RESTRICTIILOR

-cresteti porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena, microclimat si bunastare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreti;

-Se interzice cresterea libera a porcinelor domestice in vecinatatea padurilor precum si pe suprafata gropilor de gunoi si in raza acestora, in scopul evitarii contactului cu populatia de porci mistreti;

-anuntati imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;

-colaborati cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;

-nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica.

-nu hraniti animalele cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nici o forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;

-nu cornercializati carnea proaspata si produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor in exploatatia proprie (consumul acestor produse se face numai in exploatatia respectiva, dupa examenul de specialitate asigurat de catre medicul veterinar arondat);

-CARNEA VANDUTA SAU DATA RUDELOR SAU PRIETENILOR – TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITATI,

-Nerespectarea acestor masuri pot atrage sanctiuni contraventionale sau penale dupa caz.

 

TELEFON PRIMARIE: 0234 211032                                 

 

TELEFON DSVSA BACAU: 0234 586233

Print Friendly, PDF & Email