Femeile cu vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani din COMUNA MĂRGINENI, care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie, pot participa la screening-ul pentru cancer de sân, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable.

Unitatea mobilă de screening va staționa pe platoul din spatele PRIMĂRIEI MĂRGINENI, vineri, 17 MARTIE 2023.

Programări se fac la numărul de telefon al PRIMĂRIEI MĂRGINENI: 0234211032, până pe data de 3 martie 2023.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei asigurate și neasigurate, care au nevoie doar de cartea de identitate, în original și copie. Nu se cer nici trimitere dela un medic, nici card de sănătate. Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital.

Criteriile pentru a beneficia de testare sunt:

  • femeile au vârsta curpinsă între 50 și 69 de ani;
  • nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
  • sunt asimptomatice;
  • nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
  • nu sunt însărcinate sau nu alăptează;
  • nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;
  • au reședința în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

Proiectul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este cu finanțare europeană și se adresează femeilor din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023. Detalii despre proiect se găsesc pe site-ul IRO, www.iroiasi.ro/proiecte/eu, și pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI.

 

Ce este mamografia

Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort. Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.

Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X.

Cum se face pregătirea pentru examinare

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.